Nuo 1977 Château Coutet metų pilyje gaminamas „antrasis vynas“ yra iš 75% Sémillon, 23% Sauvignon blanc ir 2% Muscadelle derliaus, skinto rankomis tik kilniajam pelėsiui pilnai suvytinus uogas. Vynas fermentuotas ir 18 mėnesių brandintas ąžuolo statinėse. Pusė statinių yra visiškai naujos.
Vynas dėl amžiaus ir uogų sulčių koncentracijos yra gintaro spalvos. Itin sudėtingame akacijų žiedų, medaus, džiovintų tropinių vaisių bei vanilės aromate akivaizdi kilniojo pelėsio įtaka. Ryškaus skonio, bet glotnios tekstūros vynas poskonyje netenka saldumo, nes pelėsis sukoncentravo ne tik vyno skonį, bet ir saldumą kompensuojantį rūgšties pojūtį.
Vynas tinkamas ragauti po 10 – 25 metų išlaikymo.
Château Coutet pilies istorija
Iki šiol nežinoma kas ir kuomet Žirondos upės pelkėtame krante įkūrė Coutet vardu pavadintą pilį. Net XIII amžiaus laikmetį siekiančios pastato dalys yra papildytos šimtmečiu jaunesne koplyčia bei dviem XVI amžiaus bokštais. Istorikai teigia, jog pilis savo vardą greičiausiai gavo tokį pat kokia buvo pirmojo savininko pavardė. Beje, tuomet dar nenusausintose Žirondos upės pakrantėse niekas nė nemanė auginti vynmedžius.
Nuo 1788 metų pilį valdė aristokratas Gabriel-Barthélémy-Romain de Filhot. Šis žmogus buvo Chateau Doisy-Daëne ir Chateau Filhot ūkių savininku, o šie pavadinimai kilnaus saldaus vyno mėgėjams skamba tarsi geriausia muzika. Prancūzijos revoliucijos metu nukirsdinto aristokrato dukra po kiek laiko ištekėjo už markizo Lur – Saluces, kuris valdė Chateau Yquem, Chateau Fargues, Chateau de Malle ir Coutet pilis. Tokius vynuogynus šiais laikais valdantis žmogus būtų vadinamas didingiausiu kilnaus saldžiojo vyno gamybos magnatu!!!
Filhot ir Lur – Saluces šeimos nariai savo valdas suskaldė ir Chateau Coutet pilį pardavė 1922 metais. Iki pat 1977 metų pilies savininkai keitėsi keletą kartų, jau 30 metų ją valdo Baly šeima. Dominique Baly yra kilnaus vyno propaguotojas visame pasaulyje, o jo tylusis brolis Philippe Baly – tikrasis pilies ir kasdienių darbų prižiūrėtojas.
Chateau Coutet pilį supa 38 hektarai nuosavų vynuogynų. Maždaug 75% vynuogynų ploto užima Semillon vynmedžiai, Sauvignon Blanc vynmedžiams tenka 23% dalis. Likusią dalį užima Muscadelle vynmedžiai.
Baly šeimos siekį gerinti vyno kokybę įrodo ypatingas darbas vynuogynuose. Vynmedžiai susodinti labai tankiai, viename hektare pasodinama 5600 medelių. Konkurencija dėl maistingųjų medžiagų ir dirbtinis kekių genėjimas leidžia pagaminti butelį vyno tik nuskynus uogas nuo daugiau nei 2 vynmedžių!!!
Derliaus nuėmimas ir vyno gamyba
Kadangi Château Coutet ūkyje gaminamas vėlyvojo skynimo derliaus vynas, uogų persirpimo tenka laukti iki vėlyvo rudens. Uogų kekes tik ypatingais metais apninkantis kilnusis pelėsis koncentruoja sultis uogas versdamas razinomis. Ypatingai koncentruoto skonio vyno gamybai pirštais skinamos tik kilniojo pelėsio paveiktos uogos. Todėl uogos kai kuriais metais skinamos du mėnesius, vynmedžius tenka skinti net septynis kartus!!!
Pirštais perrinktų uogų sultys po spaudimo keliauja fermentacijai bei brandinimui į ąžuolo statines. Anksčiau tik pusė brandinimui naudojamų statinių būdavo visiškai naujos, dabar naudojamos tik naujos statinės. Vyno brandinimas trunka du metus. Tik pusė subrandintos vyno žaliavos naudojama galutinio mišinio gamyboje. Likusi, vidinių standartų neatitinkanti dalis, parduodama arba naudojama įžanginės kokybės vyno maišymui.
Komentarai