Užsakius iki 14 val., pristatymas visoje Lietuvoje - sekančią darbo dieną arba šeštadienį. + 370 686 25652, mail@vynoguru.lt. Vilniuje galimas skubus pristatymas.

Improvizuotame čempionate dėl simpatijų rungėsi Sardinijos vynai

2014-12-23

Reikia tik džiaugtis, kad vyno kultūra mūsų šalyje po truputį skinasi kelią, ir ne išgertu kiekiu, o susipažįstant su kiekvienos ES šalies vyno autentiškumu. Atsiranda vis daugiau vyno entuziastų, mokančių tinkamai įvertinti vyno kokybę. Europietiško gyvenimo įtaka formuoja Lietuvos gėrimų kultūrą ir ilgainiui palieka vis ryškesnį pėdsaką.

Šiuo metu į Lietuvą importuojama nemažai skirtingų veislių vynuogių vyno iš įvairiausių ES kampelių. O Sardinijos vynas mūsų šalyje žengia tik pirmuosius žingsnius ir siekia užkariauti Lietuvos vyno entuziastų širdis. Tad koks yra Sardinijos vyno veidas, jo charakteris, palyginti su kitu ES šalių vynu ir pačia Italija?

Gruodžio 9-ąją. net 12 skirtingų Sardinijos vynų pasibeldė į duris ir nuolankiai bei mandagiai pasisveikinę: „Labas vakaras, Lietuvos vyno mėgėjai“, leido artimiau su savimi susipažinti. Jaukiame Vilniaus senamiesčio restorane, skambant romantiškai gitaros melodijai, vyko edukacinis vyno ragavimo renginys „Vynas iš Sardinijos“. Vyno žinovas Linas Prankevičius suteikė išsamios informacijos apie šioje saloje auginamų vynuogių veisles, auginimo zonas ir jų klasifikaciją. Taip pat buvo pristatyti pagrindiniai salos vyno gamintojai, jų vyno asortimentas ir charakteringi bruožai. Vyno žinovas ir renginio dalyviai, remdamiesi praktine vyno degustavimo metodika, ragavo ir pagal penkiabalę skalę vertino 12 Sardinijos vynų.

Šį ir kitus vyno vakarus rengia Baltijos gėrimų pramonės aljansas (ABBI), kuris nuosekliu darbu prisideda prie europietiškos gėrimų kultūros geros įtakos ir vykdo ne vieną ilgalaikį kokybiško Europos vyno su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vyno su „Vitis-Vinifera“ vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą.

Sardinijoje nemažai smulkių vyno namų, o stambiausi yra treji: „Sella & Mosca“ šiaurės vakarų salos dalyje, „Santadi“ pietvakarinėje dalyje ir „Argiolas“ iš salos pietryčių. Šį kartą įvertinti buvo pateikta „Argiolas“ ir „Santadi“ vyno namų baltųjų, rožinių ir raudonųjų sauso stiliaus vynų, pagamintų iš skirtingų veislių vynuogių. Vakaro svečiai ne tik dalyvavo improvizuotame Sardinijos vyno čempionate, bet ir galėjo paskanauti puikių restorano virtuvės šefo patiekalų, išbandyti jų derinius su siūlomu Sardinijos vynu.

Kurių veislių vynuogės yra Sardinijos vizitinė kortelė

Atvykę į Sardiniją rasite ne tik nuostabaus grožio paplūdimių, Viduržemio jūros virtuvės patiekalų, akį maloninančių gamtovaizdžių, bet ir įvairiausių stilių vietos vyno. Jis palieka įspūdį net tiems vyno entuziastams, kurie ieško įmantresnio aromato, skonio, tai yra kokybiško vyno, atspindinčio kilmės autentiką.

Saloje nuo senovės žemės ūkis yra viena svarbiausių veiklų, tad vynuogininkystė šioje klimato zonoje ne išimtis. Kada vynininkystė atsirado Sardinijoje, tikslios informacijos nėra. Tad vyrauja įvairios hipotezės. Viena jų teigia, kad vynmedžių, kaip ir alyvuogių medžių, atvežė finikiečiai, kita – kad vynmedžiai atkeliavo iš Graikijos ir Šiaurės Afrikos pakrančių zonų. Tačiau akivaizdu, jog slenkant šimtmečiams ir Sardinijoje keičiantis įvairioms kultūroms didžiausią įtaką padarė Ispanija. Tad nenuostabu, kad iš Ispanijos buvo perimtos tuometės likerinio vyno gamybos technologijos, o su jomis atgabenta ir skirtingų veislių vynmedžių, tokių kaip Canonnau (ispaniškos Garnache giminaitė), Monika, Vermentino, Giro, Bovale (artima ispaniškos Bobal vynuogių veislės giminaitė), Muscatell ir kitos. Taip pat reikia nepamiršti ir Prancūzijos įtakos – Savojos režimo laikotarpiu į Sardiniją buvo atgabenta Carignan vynuogių veislė. Vis dėlto, kad ir kokia didelė būtų užjūrio vynuogių veislių ekspansija į salos vynuogininkystę ir vynininkystę, čia nuo seno auginama dar viena baltųjų vynuogių veislė. Tai Nuragus! Šis pavadinimas kilęs nuo finikiečių laikus menančių gynybinių akmenuotų pilių, kurių papėdėse augintos vynuogės.

Nors saloje vynuogininkystė ir vynininkystė plėtojama seniai, iki XX a. vidurio vynas nebuvo prioritetinė žemės ūkio šaka. Tik XX a. viduryje saloje sparčiai pradėjo plisti nauji skirtingų veislių vynuogynų plotai. Vienas pirmųjų to meto tikslų – gaminti daug alkoholio turintį raudonąjį vyną, skirtą maišytiesiems (kupažiniams) vynams, ir didžiąją jo dalį eksportuoti į kitas Europos šalis. Tik paskutiniajame XX a. dešimtmetyje padarytas milžiniškas šuolis keliant Sardinijos vyno kokybę. Pagaliau buvo klasifikuotos Sardinijos vyno zonos, įdiegta Italijos vyno klasifikacija su griežtais vynuogių auginimo ir vyno gamybos reikalavimais. Vienas jų – Sardinijoje pagamintas vynas privalo būti išpilstytas į butelius saloje. Taigi Sardinijoje yra viena aukščiausio rango DOCG vyno zona, vadinama „Vermentino di Gallura“, 19 DOC vyno zonų ir 15 IGT vyno zonų. Nors saloje auginamos įvairių (vadinamųjų tarptautinių) veislių vynuogės, derėtų išskirti dvi, kurios laikomos baltojo ir raudonojo Sardinijos vyno vizitine kortele. Tai baltųjų vynuogių veislė Vermentino ir raudonųjų vynuogių veislė Cannonau.

Vermentino – Sardinijos dvynės ar dviveidės?

Tai viena pagrindinių Sardinijos baltųjų vynuogių veislių, iš šių uogų pagamintas vynas įvairiose parodose salai pelnė ne vieną apdovanojimą. Tačiau vynas gali būti dvejopas, atsižvelgiant į tai, kokioje augavietėje augintos vynuogės. Vynas iš šios veislės vynuogių gaminamas Sardinijos DOC zonose, Kaljario ir Nuoro provincijose (centrinė salos dalis). Tokio vyno butelio etiketėje bus užrašas „Vermentino di Sardegna“ (Vermentino iš Sardinijos). Jo skonis gaivus, lengvas, elegantiškas, su tropinių vaisių aromatu, lengvai pereinančiu į citrusinių vaisių natas. Dažniausiai jis nebrandinamas ąžuolo statinėse, o alkoholio kiekis siekia 12 % tūrio. Pagrindiniai šio vyno gamintojai yra „Santadi“ ir „Argiolas“. Jų vyną per degustaciją vertino dalyviai.

Cannonau – kas ji ir iš kur kilo?Tačiau Sardinijoje iš Vermentino veislės vynuogių pagamintas vynas turi ir kitą veidą. Aukščiausio rango DOCG vyno zonoje, šiaurinės salos dalies Galūros regione, gaminamas vynas skiriasi nuo „Vermentino di Sardegna“ dėl augaviečių ypatumų, derliaus rinkimo meto ir vyno gamybos būdų. Šio regiono vyno etiketėje bus nurodyta „Vermentino di Gallura“ (Vermentino iš Galūros). „Vermentino di Sardegna“ yra lengvas, elegantiškas vynas, o „Vermentino di Gallura“ – sodresnis, intensyvesnio aromato. Pastarasis vynas, kurį gamina „Sella & Mosca“, dažnai brandinamas ąžuolo induose ir gaminamas iš vėlyvesnio skynimo derliaus.

Vyrauja daug nuomonių apie tai, iš kur kilusi ši vynuogių veislė, tačiau genetiniai tyrimai parodė, kad tai Ispanijos Garnacha. Į Sardiniją ši veislė buvo atvežta XV–XVI a. Ispanijos valdymo laikais, o, remiantis istoriniais šaltiniais, vienas labiausiai vertinamų vynų tuometėje Sardinijoje buvo vadinamas Cannonates. Šios veislės vynuogių DOC „Canonnau di Sardegna“ zonų vynuogynų plotai išdėstyti beveik per visą salą, tai sudaro 30 % pasėlių arba 7500 ha ploto. Pagrindiniai vynuogynų plotai yra pietinėje ir vidurinėje salos dalyje. Tačiau patys geriausi „Cannonau di Sardegna“ vyno pavyzdžiai yra iš rytinių salos provincijų – Nuoro, Ogliastra ir Kaljario. Šiose provincijose yra trys subregionai, oficialiai pripažinti kaip ypač kokybiško Cannonau vyno sritys. Tai Nepente di Oliena, Capo Ferrato ir Jerzu.

Cannonau veislės vynuogių gaminamas rožinis, raudonasis DOC rango vynas. Jo butelio etiketėje bus užrašas „Cannonau di Sardegna“. Paprastai vynas gaminamas iš 90 % šios veislės vynuogių. Jis brandinamas ne mažiau kaip 6 mėnesius ąžuolo arba kaštono statinėse. Rožinis, raudonasis ar likerinis spirituotas vynas gaminamas taikant ilgesnį brandinimą, o butelio etiketėje yra užrašas „Riserva“. „Riserva“ klasifikacijos „Cannonau di Sardegna“ vynas bent dvejus metus brandinamas kaštono ar ąžuolo statinėse, o jo alkoholio koncentracija turi būti mažiausiai 13 % (paprastai būna 14–14,5 % alkoholio).

Pagrindiniai raudonojo sauso vyno gamintojai yra „Santadi“ ir „Argiolas“. Būtent šių gamintojų vyną ragavo vakaro svečiai. Raudonojo vyno aromatuose juntamos slyvų, žemuogių juodųjų uogų, susipinančių su ąžuolu, natos, o rožiniam vynui būdingi žiedlapių, prieskonių aromatai. Ąžuolo statinėse brandinto raudonojo vyno skonis sausas, minkšto rūgštumo, šildantis, mėsingo svarumo, brandžių taninų. Didelį įspūdį vakaro dalyviams paliko brandesni Cannonau vynai, išlaikyti ąžuolo statinėse nuo 12 iki 24 mėnesių.

Renginio metu internetinė parduotuvė „Vyno guru“ vaišino ispanišku „Bodegas San Valero PARTICULAR Cariñena DO“ vynu. Paragavę jo svečiai galėjo palyginti iš Ispanijos Aragono regiono kilusių vynuogių Carignan vyno charakterį su Sardinijoje auginamos Carignan veislės vynuogių vynu „Santadi Grotta Rossa Carignano del Sulcis DOC 2012“, „Santadi Rocca Rubia Carignano del Sulcis DOC Reserve 2011“ ir „Santadi Terre Brune Carignano del Sulcis DOC Superior 2010“.

Vakaro pabaigoje susumavus balus paaiškėjo, kad daugiausia degustuotojų simpatijų gavo „Argiolas Costamolino“ vynas iš „Vermentino di Sardegnia“ klasifikacijos. Svečiai negailėjo jam komplimentų už ypač švelnų skonį, malonų aromatą bei gerą kainos ir kokybės santykį.

 

« Atgal
  Kraunama...