Albis vardu vadinamas vynas yra gamintas Haras de Pirque vyninėje, Čilėje. Šios vyninės istorija prasidėjo 1992 metais, kuomet garsiausių žirgų veisėjai – Mate šeima – pasodino pirmuosius vynmedžius. Tačiau 140 ha vynuogynų turintis ūkis tikrai garsiu tapo tik po 2002 metų, kuomet vyną gaminti pradėjo kartu su markizų Antinori vyndariais.
Nuosavose vynuogynuose augintas derlius visada skinamas į 15 kg uogų talpinančias dėžutes, leidžiančias išsaugoti uogas iki spaudimo presu. Pasagos formos vyninė yra įrengta šlaite, tad sultys ir vyno žaliava teka dėl žemės traukos, o ne varoma siurbliais. Tai apsaugo vyną nuo senėjimo, išlaiko itin ryškią spalvą ir skonį.
Vynas gamintas maišant 71% Cabernet Sauvignon ir 29% Carménère derliaus. Cabernet derlius 5 dienas šaltai maceruotas, kad išgauti daug spalvos, kvapo ir skonio, bet ne taninų. Vynas fermentuotas tris savaites prancūziškos medienos talpyklose, leidžiančiose vynui įgauti daug subtilesnį medienos pojūtį. Tai labai retai taikoma praktika, naudojama brangiausio vyno gamyboje. Vynas 18 mėnesių brandintas naujose Prancūzijos ąžuolo statinėse.
Vynas gamintas ypatingu būdu: rankomis skintas derlius, gravitacinės tėkmės vyninėje nenaudoti siurbliai, o perpylimas vykdytas vamzdžiais su nuolydžiu, fermentacija ąžuolo kubiluose, 18 mėn. naujose statinėse, tai seniausias brangus vynas iš Čilės Lietuvoje.
Šio kokybinio lygio(fermentacija ąžuolo kubiluose) ir tarptautinės reputacijos vyno iš Čilės Lietuvoje labai mažai. Šiam vynui konkurentai Casa Lapostole Clos Apalta ir Concha y Toro Don Melchor yra gerokai brangesni.
Sodrios tamsios spalvos vynas kupinas mineralinių, prieskoningų natų. Jo kvape ir skonyje daug santūraus vaisių charakterio, būdingo Aukštutinio Maipo slėnio vynuogynams.
Vynas dėl savo amžiaus nėra labai sunkus ir grubus, tad gali būti ragaujamas ir ne tokiais sodriais patiekalais. Tačiau klasikinis skonio profilis jį daro tinkamą su jautienos, žvėrienos ir ryškaus skonio kiaulienos kepsniais, ilgai brandintu kietu sūriu.
Galiojimo laiko neturi, bet geriausia kokybė – 10 – 15 metų amžiuje.
Vynai.com: Juodųjų serbentų uogienė, prinokusi paprika, saldūs pomidorai, dulkės, krienai (taip!) likerizuotos vyšnios kompleksiškame saulės išnokusiame derliaus aromato
potpourri. Burnoje saldi paprika su prinokusiais pomidorais, džiovintom gudobelėm ir su šviesia ateitimi. Vynui tuoj 10 metų, o jis jaučias kaip stiprus ir perspektyvus jauniklis. Jis nusipelnęs. Štai jums ir naujasis skanusis pasaulis, jei skaitėt Aldous Huxley. Geriausias 2015-18 m.
Komentarai