Užsakius iki 14 val., pristatymas visoje Lietuvoje - sekančią darbo dieną arba šeštadienį. + 370 686 25652, mail@vynoguru.lt. Vilniuje galimas skubus pristatymas.

TAPK VYNO GURU. Baltojo vyno vynuogės, ką verta žinoti...

2015-07-27

Vyno skonis labiausiai priklauso nuo vynuogių veislės, tai labai svarbu žinoti kiekvienam vyno mėgėjui. Tačiau išsirinkti mėgstamas vynuogių veisles ne taip ir paprasta, nes jų yra tūkstančiai. Nuo ko pradėti? Ką verta žinoti? Pradėkime nuo to kas yra populiariausia ir žinomiausia....

Prancūzijoje vynuogių veislių paplitimas labai susijęs su regionais. Kiekviename konkrečiame Prancūzijos vyno regione auginamos tam tikros vynuogės ir iš jų daromas vynas. Ir kitų veislių vynuogių tame regione praktiškai nebūna.

Populiariausia baltojo vyno vynuogių veislė Prancūzijoje yra Chardonnay, kuri yra kilusi iš Burgundijos regiono. Ši veislė yra vienintelė, kuri gali būti naudojama garsiesiems Chablis vynams, naudojama Šampano bei kitų putojančių vynų gamyboje ir yra paplitusi visame pasaulyje. Tai žalios spalvos vynuogė, kuri pasižymi gana neutraliomis skonio savybėmis, todėl šios savybės labai priklauso nuo aplinkos kurioje ji augo. Taigi Chardonnay vynas iš skirtingų regionų gali labai skirtis. Paprastai tai subtilaus aromato vynas kuriame jaučiasi žali obuoliai, skonyje jaučiamas truputis kartumo, ryškus minerališkumas. Tačiau jei vynui buvo vykdoma malolaktinė fermentacija, jo skonis tampa švelnesnis, kreminis, o jei brandintas ąžuolo statinėse, prisideda įvairiausi prieskonių, dūmo ir kiti niuansai. Premium klasės vynai tinkami ilgesniam išlaikymui.

Antra pagal populiarumą veislė - Sauvignon blanc kilusi iš Bordo regiono. Priklausomai nuo klimato šios vynuogės vyno aromatai ir skoniai gali varijuoti nuo intensyvaus žolinio iki tropinių vaisių. Paprastai tai lengvi, šviežio skonio vynai derinami prie lengvų patiekalų ar vartojami vieni, tačiau iš šių vynuogių gaminami ir garsieji desertiniai Sauternes vynai. Ši vynuogė taip pat paplitusi visame pasaulyje.

Prancūzijoje dar galima rasti baltų vynų iš kitų vynuogių, pavyzdžiui Bordo regione Sémillon, Luaros slėnyje Chenin blanc, Ronos slėnyje Viognier, Elsase Riesling, Gewürztraminer tačiau jos sudaro jau daug mažesnę dalį. Atskirai verta paminėti Gewürztraminer, kaip pačias aromatingiausias vynuoges, kurios taip pat auginamos ir kitose šalyse.

Italijoje populiariausia centrinėje šalies dalyje paplitusi baltojo vyno vynuogių veislė yra Trebbiano. Iš tiesų ši vynuogė yra populiariausia ir Prancūzijoje, kur ji vadinama Ugni blanc, tačiau ten ji naudojama ne baltojo vyno gamybai, o distiliuoti stipriuosius gėrimus – brendį, konjaką armanjaką. Šios vynuogės vynas būna paprastas, lengvo, gaivaus skonio, dominuoja tropiniai vaisiai.

Vermentino tai kita populiari centrinės Italijos vynuogė paplitusi Toskanoje bei Sardinijoje, iš kurios gaminamas ypač aromatingas, dominuojamas tropinių vaisių vynas.

Šalies pietuose reikšmingą dalį sudaro Sicilijoje paplitusi Catarratto vynuogių veislė, tačiau jos populiarumas ir reikšmė pastaruoju metu mažėja. Šios vynuogės vynai būna gana pilno kūno, sunkūs, dominuoja citrusiniai vaisiai.

Fiano vynuogės paplitusios Kampanijoje bei Sicilijoje pasižymi ypač intensyviu gėlių, medaus, riešutų bei tropinių vaisių aromatu, jie būna sunkesni. Premium vynai kaip Fiano di Avellino gali būti tinkami ilgesniam išlaikymui.

Glera vynuogės ilgą laiką iki 2009 metų buvo vadinamos Prosecco, kaip garsusis putojantis vynas iš šiaurės Italijos, kuris gali būti gaminamas tik iš šios vienintelės veislės. Vynas iš šios vynuogės būna lengvas, aromate dominuoja persikai ir kiti tropiniai vaisiai, skonis gana neutralus.

Pinot Grigio yra viena populiariausių šiaurės Italijos vynuogių veislių, tačiau dėl didelės komercializacijos geriau nesusivilioti pigiais neaiškios kokybės vynais. Tai gana švaraus aromato ir gaivaus skonio vidutinio sunkumo vynas.

Italijoje taip pat populiarios Chardonnay ir kitos tarptautinės veislės.

Populiariausia Ispanijoje baltojo vyno vynuogių veislė yra vietinės kilmės Airén. Tačiau šios veislės populiarumas smarkiai mažėja ir jos vynuogynai keičiami kitais. Dažnas argumentas yra, kad šios vynuogės vynas gana rūgštus ir jam trūksta charakterio. Šios vynuogės plačiai naudojamos brendžio gamybai.

Verdejo veislė labiausiai paplitusi Rueda regione. Vynas būna aromatingas, švelnus ir dažniausiai sunkesnis.

Visoje šalyje taip pat paplitusi Macabeo (taip pat vadinama Viura) vynuogė. Dažniausiai gaminami švelnūs, jauni vynai skirti greitam suvartojimui, tačiau kartais galima rasti ir ąžuole brandintų versijų. Šios vynuogės taip pat naudojamos putojančio vyno Cava gamybai.

Albariño vynuogė taip pat populiari Ispanijoje bei Portugalijoje, kur vadinama Alvarinho ir naudojama gaminti populiariam jaunam baltam vynui Vinho Verde. Vynas pasižymi abrikosų ir persikų aromatais, yra lengvas ir turi nemažai rūgšties, poskonyje jaučiamas lengvas kartumas.

Vokietija garsėja baltais vynais iš Riesling vynuogių. Tai labai aromatinga vynuogė,  iš kurios gaminami įvairių stilių vynai nuo sauso iki saldaus ir putojančio. Vynai pasižymi gėlių, obuolių, kartais citrusinių vaisių aromatais, didesniu rūgštingumu, lengvu skoniu. Šios vynuogės populiarios ir kitose šalyse ir jų populiarumas pastaruoju metu labai auga.

Tai yra populiariausios pasaulyje baltojo vyno vynuogės, kurias būtina žinoti prieš pradedant klajones po kitų vynuogių veislių aromatų ir skonių pasaulį.

 

ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas) vykdo ilgalaikį kokybiško Europos vyno populiarinimo projektą Baltijos šalyse. Jo tikslas - supažindinti vartotojus su ES vynų sistema, didinti ES vynų, pagamintų konkrečiuose regionuose iš konkrečių vynuogių veislių, žinomumą, skatinti atsakingą alkoholio vartojimą Baltijos šalyse. Sudėtinė šio projekto dalis – informaciniai renginiai vartotojams, kurių metu suteikiama proga ne tik sužinoti apie ES gaminamus vynus, bet ir jų paragauti.

Šimtai regionų, tūkstančiai vyninių, tūkstantmečiai vyndarystės tradicijų – visa tai leidžia Europos Sąjungai sukurti nesibaigiančią vynų skonių įvairovę.

« Atgal
  Kraunama...