Užsakius iki 14 val., pristatymas visoje Lietuvoje - sekančią darbo dieną arba šeštadienį. + 370 686 25652, mail@vynoguru.lt. Vilniuje galimas skubus pristatymas.

Beaujolais-Nouveau atvyksta

2023-11-14

Kiekvienų metų trečiąjį lapkričio ketvirtadienį atkemšamas naujojo derliaus Božolė (Beaujolais Nouveau) vynas.

Ankstesniais metais vyndariai teigė, kad božolė bus gilios raudonos spalvos, dominuos raudonų uogų aromatai (avietės, gervuogės), vynas minkštas, apvalus, ramios struktūros.

 

Koks jis bus šiemet? Įsitikinkime patys...

 

Pageidaujantiems Božolė šventę susikurti patiems, siūlome iš anksto užsisakyti Beaujolais-Nouveau vyno  (kiekis ribotas), kurį pristatysime būtent šventinį ketvirtadienį lapkričio 16 d arba atvykti nusipirkti parduotuvėje A. Vienuolio g. 14, Vilniuje

 

Šiemet jūsų dėmesiui siūlome žymių Beaujolais-Nouveau vyno gamintojų Georges Duboeuf ir Domaine Mont Saint Gilbert, bei itališko Novello naujojo 2023 metų derliaus vyno.

Beaujolais Nouveau (Božole) 2023 vynai

 

Naujasis božolė (pranc. „Beaujolais-Nouveau“) – pirmojo jauno vyno, pagaminto Prancūzijoje Božolė (pranc. „Beaujolais“) srityje Burgundijos regiono pietuose, ragavimo šventė, kurios vyno gerbėjai laukia labiau nei naujųjų metų. Ji švenčiama trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Kadangi tai yra pirmasis metų derliaus vynas Prancūzijoje, specialistai ir mėgėjai pagal jį mėgina spręsti apie tų metų derliaus kokybę. Beaujolais nouveau ragavimas yra tapęs itin populiarus.

Pati božolė šventė siejasi ne su ceremoningu vyno ragavimu, aromatų ir poskonių įžvelgimu, bet nuotaikinga skambia muzika, pokalbiais apie vyną.
Tiesa, ji ne visada buvo švenčiama trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, kaip yra daroma dabar visame pasaulyje. Ankščiau vykdavo lenktynės tarp vyndarių, kuris pirmasis pateiks į rinką šį jaunąjį vyną. Vėliau 1938 m., šventei išplitus, buvo įteisinta pirmoji šventės data – lapkričio 15 d. 1951 m. ji buvo pakeista į trečiąjį ketvirtadienį dėl poros labai paprastų priežasčių – pirma, kad suteiktų šventei intrigą (kas iš tiesų davė puikius rezultatus), laukimo pojūtį, o taip pat buvo nuspręsta pririšti ją prie savaitgalio.

Božolė yra kontroliuojamos kilmės vynas, paprastai gaminamas iš Gamay veislės vynuogių, kurios turi ploną odelę ir nedaug taninų. Kaip ir daugumoje kitų Prancūzijos AOC regionų, vynuogių veislė butelio etiketėje nežymima.

Božolė raudonasis vynas paprastai yra labai lengvo, vaisinio skonio, šiek tiek rūgštus. Patariama šį vyną išgerti per keletą mėnesių, bet ne ilgiau nei per 3 metus nuo pagaminimo. Tik kai kurių vyndarių pačios aukščiausios klasės ir kokybės vyną rekomenduojama laikyti iki 10 metų.

Jaunojo božolė vyno populiarumo priežastis yra ta, jog jo gamybai yra naudojamas ypatingas sveikų uogų fermentacijos būdas, kurio dėka vyno skonis yra daug gaivesnis nei įprasto raudonojo. Dėl to jaunasis božolė vynas yra artimesnis baltajam, negu raudonajam, dėl to geriamas atvėsintas.

 

Skiriamos 4 božolė vynų klasės:

  1. Beaujolais nouveau – jaunas božolė vynas.
  2. Beaujolais superior – ilgiau brandintas ir daugiau alkoholio turintis vynas nei Beaujolais nouveau.
  3. Beaujolais villages nouveau – 38 kaimuose gaminamas rinktinis Beaujolais nouveau vynas.
  4. Cru Beaujolais – geriausia božolė vyno gamyba teritorijos šiaurinėje regiono dalyje. Šis vynas yra tamsesnis, ryškesnio skonio, gali būti ilgiau laikomas. 10-ties teritorijų Crus vyndariai savo etiketėse pavadinimo Beaujolais nevartoja. 

 

Wine-searcher Beaujolais-Nouveau vynų reitingas

 

« Atgal
  Kraunama...