Prestižinis Italijos vynas Franciacorta
2023-01-31Jei švęsti, tai tik su pačiu geriausiu... Vilniaus 700-ojo gimtadienio proga pristatome Jums išskirtį, ypatingai putojantį vyną, tokį, kuris tinkamas ypatingoms šventėms ir jubiliejams. Ir nors įvairioms progoms mes įpratę rinktis šampaną ar Prosecco, vis dėlto gera alternatyva gali būti vynas iš Franciacorta vietovės šalia Izeo ežero Lombardijos regione.
Lietuvoje mažai kas žino, tačiau Franciacorta vynas gurmanų kartais dar labiau vertinamas nei šampanas, ar Prosecco. 2019 metų šampano ir putojančio vyno pasaulio čempionate itališkas putojantis vynas pirmą kartą istorijoje triumfavo prieš prancūzišką šampaną daugumoje apdovanojimų – iš viso iškovojo 71 aukso ir 92 sidabro medalius, o šampano – 61 aukso ir 49 sidabro medalius.
Vynas gaminamas klasikiniu būdu, analogišku šampano ir kavos (Cava) gamybos metodams. Šiuo atveju antroji fermentacija, kurios metu vyne atsiranda burbuliukų ir jis tampa putojantis, vyksta butelyje, o fermentacijai pasibaigus toks vynas dar ilgesnį laiką praleidžia su mielių nuosėdomis, kad įgautų papildomų aromatų ir kompleksiškumo. Brandinimo butelyje požiūriu Franciacorta DOCG minimalūs reikalavimai yra griežčiausi. Non-vintage (NV) šampanui be metų nuorodos nuo antros fermentacijos butelyje pradžios privalomas bent 12 mėnesių brandinimas su mielėmis, o Franciaorta NV turi praleisti bent 18 mėnesių su mielėmis, rožinė ir Satèn NV – bent 24 mėnesius, konkrečių metų derliaus (Millesimato) – 30 mėnesių, o Riserva – net 60 mėnesių. Iš tiesų brandinimo trukmė neretai būna daug ilgesnė nei minimali reikalaujama, kai kurie geriausieji Franciacorta pavyzdžiai gali pasirodyti rinkoje po daugiau nei 10 metų butelyje.
Pirmoji Franciacorta buvo pagaminta 1961 m., tuo metu vadinta Pinot de Franciacorta. Taip atsitiko todėl, kad enologas Franco Zilani pasiūlė tradiciniu būdu gaminti putojantį vyną šio regiono vyno gamintojui Guido Berlucchi. Pirmasis jų derlius buvo 1961 m., o kiti pasekė pavyzdžiu. DOC (Denominazione di Orgine Controllata) buvo pasiektas 1967 m. Snazzier DOCG sekė 1985 m., ir su šiuo Franciacorta buvo pirmasis itališkas putojantis vynas, pagamintas tradiciniu metodu, gavęs DOCG statusą.
Klasikinė Franciacorta yra daroma iš 'Chardonnay', 'Pinot Noir' ('Pinot Nero') ir 'Pinot Blanc' ('Pinot Bianco') vynuogių.