Juodųjų serbentų vynas gaminamas klasikiniu maceracijos būdu (kaip ir raudonas vynuogių vynas) – uogos tik sutraiškomos ir fermentuojamos kartu su odelėmis ir minkštimu. Tai suteikia galimybę iš uogų išgauti visus jų turimus aromatus, sodrią raudonai violetinę spalvą, tanino pojūčius ir daugelį kitų juodųjų serbentų gerųjų savybių.
Serbentai – tai karališkos Lietuvos uogos, nuo seno naudojamos maisto gamyboje ir medicinoje. Juodieji serbentai unikalūs ir tuo, kad galima naudoti visas krūmo dalis: lapai, jaunos šakelės, šaknys, uogos ir uogų odelės – viskas turi savo nepakeičiamą paskirtį.
Uogos perkamos iš Lietuvos augintojų tik aukščiausios kokybės, nesiorientuojant į kainą, nes tik kokybiškos, švarios ir gerai prisirpusios uogos gali perduoti vynui savo prigimtines savybes.
Taigi juodųjų serbentų uogos išplaunamos, sutraiškomos ir dedamos į nerūdijančio plieno talpas – fermentatorius (fermentatorius – tai specialiai suprojektuota ir pagaminta talpa, leidžianti tiksliai reguliuoti visą vyno rūgimo procesą). Toliau prasideda būsimo vyno gimimas, kuris užtrunka apie 9 mėnesius. Iš jų tris mėnesius brandinamas su prancūziško ąžuolo kaladėlėmis.
Vynas gaminamas rankiniu būdu, nedidelėmis partijomis, kruopščiai prižiūrint visą gamybos ir brandos laiką. 2015 metais parduoti pagaminta tik 3000 butelių (etiketėje galima matyti kiekvieno butelio numerį). Šiame vyne labai ryškiai dominuoja juodųjų serbentų aromatas, kurio tikrai nesumaišysite su niekuo kitu. Vynas yra pusiau saldus, tačiau labai geras rūgšties ir saldumo balansas (nėra perdėto saldumo pojūčio) leidžia vyną derinti prie raudonos mėsos, žvėrienos patiekalų. Valgant minėtus patiekalus vynas gali atstoti padažą ir suteikti patiekalui ypatingą atspalvį. Tai labai patogu iškylaujant gamtoje, nes nereikia rūpintis papildomais produktais ir galima daugiau laiko skirti maloniam bendravimui.
Kaip pusiau saldus vynas, jis puikiai dera prie įvairių desertų, primindamas mamų virtas uogienes, kaime praleistas vasaras ir leidžia pajusti tą lietuvišką namų kvapą net ir esant toli.
Gintaro Sino šeimos vyninėje vynai gaminami tik iš natūralių, kruopščiai atrinktų vaisių ir uogų, pasitelkus geras europines vyndarystės tradicijas bei asmeninius atradimus, siekiant atskleisti mūsų klimatui būdingų vaisių ir uogų pranašumus ir savybes, labiau tinkančias subtiliam šiaurietiškam skoniui.
Komentarai