Catalonia
Catalonia (Catalunya kataloniškai ir Cataluña ispaniškai) Šiaurės Rytų Ispanijoje esantis regionas, kuris driekiasi nuo istorinio Montsijos komarko Pietuose iki sienos su Prancūzija Šiaurėje. Viduržemio jūra Rytuose skalauja 580km ilgio pakrantę.
Catalonia vietos kilmės nuorodos (Catalunya DO) apeliacija buvo sukurta 1999-aisiais, ir tai yra pirmoji apeliacija Ispanijoje regiono mastu.
Catalonia sostinė – judrioji Barselona, antrasis pagal dydį Ispanijos miestas ir vienas didžiausių Viduržemio jūros uostų. Kasmet į miestą suplaukia milijonai turistų ir istoriškai susiklostė, kad buvimas pajūryje labai paskatino vyndarystės pramonę.
Catalonia neabejotinai turi garsias vyno gamybos tradicijas. Archeologiniai tyrimai rodo, kad čia vynuogininkystę pradėjo finikiečiai ir graikai prekiaudami su egiptiečiais dar 400m. prieš Kristų. Romėnai išvystė vynuogių auginimą, ypatingai Tarragonoje – okupuotos Ispanijos romėnų sostinėje. Jų dėka pramonė klestėjo iki maurų okupacijos – deja, tuomet vynuogynai buvo apleisti arba paversti naudoti kitiems tikslams. Ir tik daug vėliau, po kelių šimtų metų, krikščionys atkūrė vynuogininkystę, steigdami vienuolynus ir suteikdami jiems tokią teisę. XVIII-ojo amžiaus pabaigoje vynas ir kiti alkoholiniai gėrimai užėmė vieną iš svarbiausių vietų regiono eksporte. Catalonia įrodė esanti dinamiška vyno gamybos sritis ir visuomet buvo priešaky reformuojant Ispanijos vyno pramonę, tiek įvesdama tarptautines vynuogių veisles, tiek įdiegdama modernias vynuogininkystės technologijas (pvz., nerūdijančio plieno fermentacijos talpas).
Catalonia skiriasi nuo kitų Ispanijos vynų regionų savo vyno stiliaus įvairiapusiškumu. Čia jaučiama stipri Prancūzijos įtaka dviems labiausiai atpažįstamiems vynams: Šampano stiliaus putojančiam vynui Cava ir raudoniesiems stalo vynams, kurie yra panašūs į kitoje Pirėnų pusėje gaminamus Roussillon vynus.
Nenuostabu, kad esant tokioje geografinėje vietovėje, Catalonia klimatas yra ryškiai Viduržemio jūros: šiltas oras su vidutinišku kritulių kiekiu pakrantėse. Vidinės regiono sritys klimatu panašios į Ispanijos sausringas centrines sritis, nors kalnų papėdėse bei iškilesnėse vietose yra gausu vėsesnių zonų, kur auginamos vynuogės tarptautiniu mastu pripažintai Cava gamybai (t.y. Macabeo, Parellada, Xarel-lo ir keletas Chardonnay vynuogių).
Catalonia raudonieji vynai gaminami iš Tempranillo (katalonams žinomos kaip Ull de Llebre), Garnacha ir Monastrell vynuogių rūšių. Raudonos Bordeaux veislės taip pat vaidina svarbią rolę keleto aukštos kokybės maišytų vynuogių, o taip pat ir rūšinio vyno gamyboje.
Nors būtų galima atrasti begalę Catalonia vyno pramonės sėkmės paslapčių, visgi Cava čia suvaidino itin reikšmingą vaidmenį. 1870-aisiais José Raventós, Codorníu grupės įkūrėjas, pradėjo gaminti putojantį vyną netoli Sant Sadurní d'Anoia miestelio Penedes subregione, panaudodamas tradicinį Šampano gamybos metodą. Vynas buvo toks sėkmingas, kad ši sritis tapo Cava gamybos centru Ispanijoje. Vyno prestižas pelnė išskirtinį vietos kilmės nuorodos ženklą (DO) 1986m.
Catalonia vietos kilmės nuoroda (DO) gerokai padidino Catalonia vynų kokybę. Regionas apima visus išsibarsčiusius vynuogynus 11-koje subregionų: Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant, Terra Alta ir Priorat.
-
Alta Alella PRIVAT LAIETÀ Gran Reserva Brut Nature Cava DO
2014 International Wine Challenge - aukso medalis (geriausia Cava) (2010), Wine & Spirits Magazine 91 (2010)Aukščiausio lygio Cava iš ekologiškų vynuogių išskirtinės formos aukštame butelyje, pagaminta tradiciniu metodu ir brandinta mažiausiai 30 mėnesių.
Sužinoti daugiau22,50 €Nebeturime