Užsakius iki 14 val., pristatymas visoje Lietuvoje - sekančią darbo dieną arba šeštadienį. + 370 686 25652, mail@vynoguru.lt. Vilniuje galimas skubus pristatymas.

Cariñena

Cariñena (Karinena) yra ispaniško vyno, gaminamo Aragono srityje, Denominación de Origen (DO) regionas. Ši viena iš seniausių Europoje saugomų kilmės vietos nuorodų sukurta 1932 metais. Karinenos vynuogynai auga šalia Aragono centrinės dalies, maždaug 50 km į pietvakarius nuo Saragosos – ant Kampo de Karinena plokščiakalnio. Žemiausia vynuogynų auginimo vieta yra 400 m virš jūros lygio, tačiau artėjant prie Vircheno kalnų vynuogynai auga iki 800 m aukštyje virš jūros lygio. Vakaruose šis regionas ribojasi su Kalatajudu (DO).

Miestelis, pagal kurio pavadinimą kildinamas ir regionas, Karinena vardą gavo iš Karinena vynuogių veislės (dar žinomos kaip "Carignan"), kuri savu metu dominavo šioje vietovėje.

Regiono klimatas yra aiškiai žemyninis (ilgos ir karštos vasaros, šaltos žiemos) su kraštutine metine temperatūros amplitude: 38 °C vasarą ir -8 °C žiemą, nors šaltas šiaurės vėjas Cierzo kiek padeda apriboti vasaros temperatūrą ir išlaikyti žemą drėgmės lygį. Tokios oro sąlygos daro teigiamą įtaką Karinena vynui, labiau išryškindamos jo savybes. Dirvožemis pasižymi uolienų ir akmenukų gausa, dėl ko vietos vynas pramintas "akmenų" vynu. Tokio vyno skonyje ypač gausu gaivos suteikiančių mineralų ir tikrų vaisių natų.

Daugiausiai auginamos Garnacha tinta (55 %) veislės vynuogės, iš kurių gaminamas raudonasis ir rožinis vynas, antroje vietoje – Mazuelo ir Tempranillo (15 %), o Viura (20 %) veislė paprastai naudojama baltojo vyno gamybai. Augintojai taip pat eksperimentuoja su tokiomis kitų šalių veislėmis kaip Chardonnay ir Parellada, padėjusiomis sukurti įvairiausias vyno rūšis, kurių pastaraisiais metais gaminama itin daug. Daugelis veislių auginamos ant pinučių (isp. en espaldera) kvadrato formos plote, paliekant 3 m tarp eilių ir 1 ha sodinant 1500–3000 vynmedžių.  Parastai vynuoges pradedama skinti rugsėjį.

Karinena gali pasigirti itin plačia vyno stilių gama, pradedant nuo ąžuole brandinto raudonojo, sauso balto iš Viura (Macabeo) vynuogių gaminamo vyno ir baigiant vaisiniu rožiniu bei saldžiu muskatiniu vynu. Labiausiai paplitusios Garnacha (55 %) veislės vynuogės, iš kurių gimsta raudonasis ir rožinis vynas, taip pat populiarios ir Mazuelo bei Tempranillo (15 %) veislės vynuogės. Regione gaminamas ir putojantis vynas Cava. Bendrai sausas baltas vynas sudaro apie 20% viso regione pagaminamo vyno.

Tradicinis energingas, didelės alkoholio koncentracijos vynas vis dar gaminamas vartoti vietoje, tačiau dabar taip pat gaminamas labiau vaisinis, lengvesnis ir gerai subalansuotas vynas, tenkinantis vidutinio pasaulio vartotojo skonį ir pageidavimus. Nuo 1995 m. eksportas padidėjo keturis kartus, o naujasis tyrimų centras padeda didinti kokybę.

Vyno gamintojai vis didesnį dėmesį skiria kokybei nei kiekybei, drąsiai eksperimentuoja su tarptautinėmis vynuogių veislėmis Cabernet SauvignonMerlot ir Syrah, tačiau galima rasti ir įspūdingų grįžimo į tradicinės vyndarystės laikus pavyzdžių, kai vynas gaminamas nemaišant skirtingų veislių vynuogių.

O pats geriausias dalykas... Dabar tokio vyno Lietuvoje gali paragauti kiekvienas.

Daugiau apie Cariñena vyną

Mažėjantis
puslapyje
  • Grill rinkinys



    Gamintojas: / / Regionas:
    Puikių vynų rinkinys prie laužo kepsnių gamtoje. Sužinoti daugiau
    57,00 €

    Kaina nuo: 11,00 €

    Nebeturime

Mažėjantis
puslapyje
  Kraunama...